امکان ندارد بخواهید افکار جهانی و دنیا را تحتتأثیر قرار دهید؛ اما در فضای داخلی و شبکه اجتماعی اینطور بسته رفتار کنید. فضای تقابل افکار و دیپلماسی عمومی که امروز در دنیا جاافتاده، بر پایه فعالیت در شبکههای اجتماعی -توئیتر و اینستاگرام- است.
پاسخ: شواهد و اخبار نشان میدهد، انقلاب اسلامی در یک جنگ تمامعیار با نظام سلطه قرار دارد و این توهم نیست. علت این تقابل جدی، تعارضهای ذاتی و هویتی انقلاب اسلامی با نظام استکبار است. دشمن از ابزارها و فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی برای ضربهزدن و نفوذ به نظام اسلامی، حداکثر استفاده را میبرد. استفاده از شبکههای ارتباطیِ متعلق به دشمن برای دفاع از انقلاب اسلامی، نامعقول و غیرعقلایی است. سانتزو ، فیلسوف و استراتژیست چینی در کتاب معروف خود، «هنر جنگ»، به این نکته اشاره میکند: «اگر خودت و دشمنت را بشناسی، زمین و سرزمینی که در آن به پیکار خواهی رفت را بشناسی، این آگاهی به تو قدرت پیروزی در هزار جنگ را میدهد؛ سرعت و شاکلة پیروزی است». اگر قصد داریم بر افکار جهانی تأثیرگذار باشیم، باید ضوابط کار را رعایت کنیم. بازی در زمین دشمن، قدرت محاسبات و پیشبینی و دست برتر را در اختیار وی قرار میدهد و به فرموده رهبر معظم انقلاب، ممنوع است.
مهندسی اطلاعات و ارتباطات در شبکههای اجتماعی خارجی نظیر اینستاگرام و توئیتر، مانع بزرگی بر سر راه دیپلماسی سایبری است. علاوه بر اینکه با فعالیت در این شبکهها، نظام ارتباطیِ نیروهای وفادار به انقلاب اسلامی در داخل و خارج از کشور را در اختیار دشمن قرار میدهیم و دشمن میتواند با شناسایی و دستگیری این افراد، تبوتاب انقلاب اسلامی و خیزشهای استقلالطلبانه در منطقه و جهان را خاموش کند و این همان ضربهای است که به انقلاب مصر وارد شد. مخابره پیام انقلاب اسلامی به دنیا و اثرگذاری بر جهان، از طریق حضور منفعلانه در شبکههای اجتماعی میسر نمیشود؛ بلکه این هدف با حمایت و تأسیس شبکههای اجتماعی بومی در عیار بینالمللی محقق میگردد. با تأسیس شبکه اجتماعی فعال و قدرتمند بینالمللی، دیگران برای گفتمانسازی و اجرای دیپلماسی مجازی وارد سیستم ساخت ما میشوند و در چنین فضایی، دست برتر اطلاعات و عملیات در خدمت انقلاب اسلامی قرار میگیرد.
نکتة مهم این است که بایستی اقدامات ایجابی و تولیدی را از یک نقطه آغاز کنیم تا در نهایت اهداف مدنظرمان را محقق نماییم. ما قائل به نفی کلی فعالیت در شبکههای اجتماعی خارجی بهنیت تحقق اهداف و آرمانهای جهانی انقلاب اسلامی نیستیم؛ اما اصول و ضوابط کار به ما میگوید دیپلماسی مجازی در شبکههای بیگانه را بهواسطة عدة محدودی که آموزشهای لازم را دیدهاند، پیشببریم. رهبر معظم انقلاب در خصوص فعالیت در شبکههای اجتماعی خارجی، به ورود هوشمندانه، تهاجمی، تشکیلاتی و بنیهدار اشاره میکنند و ورود منفعلانه و بیضابطه را نفی میکنند.
از من سؤال میشود که به شبکههای اجتماعی و مجازی خارجی که متعلق به دشمن است، وارد بشویم یا نه؟ به نظر ما ورود هوشمندانه خوب است. ولی افرادی بروند و کار دستهجمعی کنند و بنیه داشته باشند که خودشان غرق نشوند ومثال آن غلام و آب جو نشود. غلامی که آب جوی آرد/ آب جو آمد و غلام ببرد. ورود تهاجمی لازم است و گرفتن میدان از دست دشمن. اثرگذار وتهاجمی باشید و نه اثرپذیر.